Lemoniada z rabarbaru
Lemoniada z rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem mięty i melisy oraz z dodatkiem soku z limonki. Cudnie orzeźwia. Najlepsza gdy aromaty się lekko przegryzą, a do tego naprawdę robi się sama :-).
Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów.
Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów.
Lemoniada z rabarbaru
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 800 ml wody
- 100 g cukru
- 1 limonka
- listki mięty
- listki melisy
- ew. kostki lodu
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy.
Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu.
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowne zdjęcia! A taka lemoniada będzie jak znalazł na cieplejsze dni :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :).
UsuńA sezon rabarbarowy już się zaczyna ;-)
ta kompozycja kolorów bajeczna, wypróbuję!
OdpowiedzUsuń