Pieczone bataty z rozmarynem
Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym.
Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
- 3 bataty (ok. 600 g)
- oliwa z oliwek
- gruba sól morska
- czerwona ostra papryka
- kilka gałązek rozmarynu
Wykonanie:
Bataty dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy ostrą papryką i grubą solą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bataty pieczemy około 40 minut, do momentu kiedy bataty będą miękkie. Na 10 minut przed końcem pieczenia na batatach układamy gałązki rozmarynu.
cudownie podane bataty, w prostocie tkwi smak!
OdpowiedzUsuńDokładnie, tak samo myślę :).
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńI kolorowo :).
Usuńsmakowite i barwne :) pycha!
OdpowiedzUsuńMi też smakowały :-).
UsuńBataty sie pieka. To moj pierwszy raz. Mam nadzieje ze beda smaczne. Podam je z surówka z kiszonej kapusty, ktora zostala od wczoraj.
OdpowiedzUsuńNa pewno wyszły super:)
Usuń