Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem
Rabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach., Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Dziś zapraszam na sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe. Natomiast do zrobienia dołu sernika wykorzystałam zdrowe ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym firmy Sante. Posiada ona w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj.
Inne przepisy z rabarbarem:
- Lemoniada z rabarbaru
- Kompot z rabarbaru
- Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Kruche ciasto rabarbarowe
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Muffiny z truskawkami rabarbarem
- Muffiny z rabarbarem
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Lody rabarbarowe
- Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
- Sernik z rabarbarem na zimno
Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki
Karmelizowany rabarbar:
- 500 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante
- 60 g roztopionego masła
- 500 g jogurtu greckiego
- 250 g serka mascarpone
- 90 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 truskawkowa galaretka
- opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Wykonanie:
Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z
masłem. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do
lodówki.
Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy go, aż do uzyskania złotego karmelu. W międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy uzyskać ok. 350 g karmelizowanego gęstego rabarbaru.
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W
misce miksujemy ser, mascarpone, ziarenka wanilii i cukier puder.
Do lekko przestudzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki karmelizowanego rabarbaru i mieszamy. Zahartowaną żelatynę
dodajemy do pozostałej części rabarbaru, cały czas miksując. Następnie uzyskaną masę dodajemy do masy serowej i również miksujemy. Opcjonalnie dodajemy czerwony barwnik dla podkreślenia koloru. Gotowa masę wylewamy na ciasteczkowy spód i chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że używamy do niej tylko 350 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i chowamy sernik do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że używamy do niej tylko 350 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i chowamy sernik do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz