Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem


Rabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach., Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Dziś zapraszam na sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe. Natomiast do zrobienia dołu sernika wykorzystałam zdrowe ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym firmy Sante. Posiada ona  w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie tutaj.

Inne przepisy z rabarbarem:





Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem

Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki
Karmelizowany rabarbar:
  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
Spód sernika:
Masa serowa:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 90 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 truskawkowa galaretka
  • opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego

Wykonanie:
Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy go, aż do uzyskania złotego karmelu. W międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy uzyskać ok. 350 g karmelizowanego gęstego rabarbaru.
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce miksujemy ser, mascarpone, ziarenka wanilii i cukier puder. 
Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2  łyżki karmelizowanego rabarbaru i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej części rabarbaru, cały czas miksując. Następnie uzyskaną masę dodajemy do masy serowej i również miksujemy. Opcjonalnie dodajemy czerwony barwnik dla podkreślenia koloru. Gotowa masę wylewamy na ciasteczkowy spód i chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, z tym, że używamy do niej tylko 350 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i chowamy sernik do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Komentarze