Kompot truskawkowy
Owoce najlepiej zalewać zimną woda, wtedy truskawki oddadzą cały swój smak i aromat. Mój kompot jest intensywny, jeśli wolicie, żeby był mniej esencjonalny, po ugotowaniu dodajecie do niego nieco więcej wody.
Kompot truskawkowy
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:
- 600 g truskawek
- 1000 ml wody
- 3-4 łyżki cukru*
Wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy owoce i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
Kompot odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dosładzamy.
Podajemy razem z truskawkami lub, jeśli wolimy czysty kompot, owoce odcedzamy na durszlaku.
Komentarze
Prześlij komentarz