Lemoniada bazyliowa
W tym roku robię dużo różnych lemoniad. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od napojów sprzedawanych w sklepach. Na blogu pojawiła się już lemoniada miętowa, lemoniada, lemoniada miętowa (II wersja) i lemoniada z rabarbaru. Dziś pojawia się lemoniada bazyliowa, a w planach mam jeszcze lemoniadę truskawkową i z czarnego bzu.
Lemoniada bazyliowa
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje na 1 litr napoju
Składniki:
- 2 cytryny
- 4 gałązki bazylii
- 2 łyżki cukru
- 1 litr wody mineralnej
Wykonanie:
Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe części. Kroimy na cząstki i wkładamy do blendera. Z łodyżek bazylii odrywamy listki i też wkładamy do blendera. Wlewamy do niego 1/2 szklanki, dodajemy cukier i bardzo dokładnie blendujemy. Następnie dolewamy pozostałą wodę, miksujemy i wkładamy do lodówki, żeby lemoniada się chłodziła.
Piłam kiedyś i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńFajna jest, taka ożywcza :-).
Usuń