Lemoniada miętowa II


Lato to zdecydowanie czas lemoniady ! Kiedyś, obok kompotu królowała na naszych letnich stołach, później została wyparta przez soki i napoje gazowane, które zaczęły pojawiać się w sklepach. Dziś, dzięki Bogu wraca znowu do łask, bo to pyszny i zdrowy napój, bez sztucznych dodatków.
Na blogu znajdziecie również proste przepisy na najprostszą lemoniadę, lemoniadę z rabarbaru i lemoniadę miętową.




 Lemoniada miętowa II

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na ok. 1000 ml napoju

Składniki:
  • 1 pęczek mięty
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 litr wody
Wykonanie:
Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później. Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił.
Do blendera wrzucamy odłożone gałązki mięty, wlewamy 1/2 szklanki miętowego naparu i dokładnie blendujemy. Przelewamy z powrotem do dzbanka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wkładamy do lodówki, do całkowitego schłodzenia.

Komentarze