Lemoniada miętowa
Dziś na blogu kolejna odsłona lemoniady, tym razem będzie to lemoniada
miętowa. Zamiast kupować w sklepie napoje ze sztucznymi dodatkami, konserwantami, etc.
zróbmy sobie do picia coś zdrowego i pysznego sami. Nakład pracy nie jest wielki,a możliwość komponowania smaków nieograniczona. Dziś mięta w roli głównej.
Lemoniada miętowa
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Proporcje na ok. 1 litr napoju
Składniki:
- 1 pęczek świeżej mięty
- 1 litr wody
- 1 cytryna
- 3 łyżki cukru lub miodu
Wykonanie:
Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli nie możemy tyle czekać po 20 minutach miętę wyjmujemy, dodajemy cukier lub miód i mieszamy.
Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami lodu.
Komentarze
Prześlij komentarz