Najprostsza lemoniada
Za oknem upał, więc dziś dla ochłody podrzucam Wam pomysł na najprostszą lemoniadę, czyli na taką jaką robiły nasze babcie. Od siebie dodałam jeszcze limonkę, bo to ostatnio mój ukochany owoc. Nie tylko ze względu na aromat, ale także na cudny kolor i orzeźwiający smak.
Przepisy na lemoniady na blogu
Na blogu znajdziesz także inne inspiracje na lemoniady:
- Lemoniada z rabarbaru
- Lemoniada miętowa
- Lemoniada bazyliowa
- Lemoniada z kwiatami czarnego bzu
- Lemoniada imbirowa
Profil na Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Najprostsza lemoniada
Proporcje dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut + czas schłodzenia
Składniki:
- 1 litr wody mineralnej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3-4 łyżki cukru
- 2 cytryny
- 1 limonka
Wykonanie
- W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier.
- Cytrynę i limonkę dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem.
- Z jednej z cytryn ścieramy skórkę, z półtorej cytryny i 1/2 limonki wyciskamy sok. Resztę owoców kroimy w plasterki.
- Do dzbanka wlewamy wodę z cukrem, wodę mineralną, sok z cytryny, stratą skórkę z cytryny. Wstawiamy do lodówki, żeby porządnie schłodzić lemoniadę.
- Przed podaniem do dzbanka można dodać kostki lodu i listki melisy.
Komentarze
Prześlij komentarz