Naturalny jogurt domowy


Okres wiosenny i letni to czas kiedy w naszym domu spożycie naturalnego jogurtu zdecydowanie rośnie. Robię z niego chłodnik, różne owocowe koktajle, dodaję do deserów, serników na zimno, etc. Dlatego też od jakiegoś czasu sama robię jogurt, wychodzi to zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, a poza tym w moim domowym jogurcie nie ma żelatyny, a ni innych zbędnych dodatków. Naturalny jogurt domowy w sumie robi się sam. Spróbujcie koniecznie.



Naturalny jogurt domowy

Czas przygotowania: 5 godzin

Składniki:
  • 1 litr mleka 3,2% pasteryzowanego (nie UGT), oczywiście idealnie gdyby było to mleko prosto od krowy
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu  z żywymi kulturami bakterii


Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do 45 stopni Celsjusza. Jeśli nie posiadacie termometru wystarczy sprawdzić temperaturę palcem, powinniśmy czuć ciepło, natomiast mleko nie może nas parzyć. Do ciepłego mleka dodajemy jogurt i dokładnie go rozbijamy trzepaczką.
Garnek przykrywamy, owijamy gazetą i zawijamy w koc, dokładnie tak, jak robimy gdy gotujemy kaszę. Garnek możemy również wstawić do piekarnika  z włączoną żarówką. Mleko zostawiamy w cieple przez pięć godzin, a następnie gdy wystygnie wkładamy do lodówki.

Komentarze