Naturalny jogurt domowy
Okres wiosenny i letni to czas kiedy w naszym domu spożycie naturalnego jogurtu zdecydowanie rośnie. Robię z niego chłodnik, różne owocowe koktajle, dodaję do deserów, serników na zimno, etc. Dlatego też od jakiegoś czasu sama robię jogurt, wychodzi to zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, a poza tym w moim domowym jogurcie nie ma żelatyny, a ni innych zbędnych dodatków. Naturalny jogurt domowy w sumie robi się sam. Spróbujcie koniecznie.
Naturalny jogurt domowy
Czas przygotowania: 5 godzin
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2% pasteryzowanego (nie UGT), oczywiście idealnie gdyby było to mleko prosto od krowy
- 3 łyżki naturalnego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do 45 stopni Celsjusza. Jeśli nie posiadacie termometru wystarczy sprawdzić temperaturę palcem, powinniśmy czuć ciepło, natomiast mleko nie może nas parzyć. Do ciepłego mleka dodajemy jogurt i dokładnie go rozbijamy trzepaczką.
Garnek przykrywamy, owijamy gazetą i zawijamy w koc, dokładnie tak, jak robimy gdy gotujemy kaszę. Garnek możemy również wstawić do piekarnika z włączoną żarówką. Mleko zostawiamy w cieple przez pięć godzin, a następnie gdy wystygnie wkładamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz