Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą
Sezon grillowy rozpoczęty ? Oczywiście, w końcu pogoda za oknem zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu i oczywiście grillowania w towarzystwie przyjaciół. Obok mięs i warzyw na naszym stole grillowym zawsze pojawiają się różne sałatki. Dziś zapraszam na sycącą sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, oto sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą, z dodatkiem curry.
Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 5 osób
Składniki:
- 150 g kaszy pszennej
- 200 g ciecierzycy z zalewy lub puszki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 6 przepiórczych jajek
- 6 koktajlowych pomidorków
- 100 g fety
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy z kaszą i natką pietruszki oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy, dodajemy sok z cytryn i curry. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, pomidorki również kroimy na pół, natomiast fetę w kostkę
Na dużym talerzu układamy kaszę z ciecierzycą, na wierzchu układamy pomidorki, jajka i fetę. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz