Sorbet truskawkowo-cytrynowy



Dziś za oknem znowu letnia pogoda, wyszło słońce i od razu żyć się chce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy sorbet truskawkowo-cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy truskawki ?




Sorbet truskawkowo-cytrynowy


Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 500 g truskawek
  •  sok z 2 niedużych cytryn
  • 6 łyżek cukru*
*Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki.


Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy popękająókna w cytrynie wydobędziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsączamy, kroimy na ćwiartki, polewamy sokiem cytrynowym i zasypujemy cukrem.  Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut. Po tym czasie truskawki blendujemy  na gładką masę. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę owocową.
Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, truskawki po 60 minutach macerowania wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.
Przekładamy do plastikowych pojemniczków na lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.




Komentarze

Prześlij komentarz