Sorbet truskawkowo-cytrynowy
Dziś za oknem znowu letnia pogoda, wyszło słońce i od razu żyć się chce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy sorbet truskawkowo-cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy truskawki ?
Sorbet truskawkowo-cytrynowy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 500 g truskawek
- sok z 2 niedużych cytryn
- 6 łyżek cukru*
*Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki.
Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy popękają włókna w cytrynie wydobędziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsączamy, kroimy na ćwiartki, polewamy sokiem cytrynowym i zasypujemy
cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut. Po tym czasie
truskawki blendujemy na gładką masę. Z
zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów.
Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę owocową.
Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli
nie posiadamy maszynki do lodów, truskawki po 60 minutach macerowania
wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.
Przekładamy do plastikowych pojemniczków na lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.
Uwielbiam sorbety, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-).
Usuń