Za oknem piękne lato, najwyższa więc pora zacząć sezon lodowy. Dwa dni temu włożyłam miskę od maszynki do lodów do zamrażarki, dziś można już było zabrać się za ich produkcję. W tym sezonie na pierwszy ogień poszedł sorbet truskawkowy. Najprostszy, zrobimy go z trzech składników. Jeśli nie posiadacie maszynki do robienia lodów, możecie użyć po prostu blendera.
Sorbet truskawkowy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 500 g truskawek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru*
*Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki.
![]() |
Wykonanie:
Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać sokiem cytrynowym i zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 60 minut. Po tym czasie truskawki zblendować na gładką masę. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę owocową.Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, truskawki po 60 minutach macerowania wkłada,y do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.
Przekładamy do plastikowych pojemniczków na lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.
taki domowy sorbet najlepszy!
OdpowiedzUsuńDokładnie, bez zbędnych dodatków :).
Usuń