Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym
Uwielbiam lato. Uwielbiam je za kolory na talerzu, bo przecież jemy oczami. Uwielbiam je za różne smaki, które nam przynosi. Oto szybkie danie z ryżem z dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego.
Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym
Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
Wykonanie:
Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki dowolnego zielonego pesto
- 1 szklanka bobu
- porządna garść groszku cukrowego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą. Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente.
W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego groszek.
Do garnka z ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.
niesamowicie zielone danie - nastraja bardzo optymistycznie :) wolę zwykły groszek od cukrowego, jakoś mi nie podchodzi. Ale bób niezmiennie kocham <3
OdpowiedzUsuńTo prawda, cukrowy ma specyficzny smak. I ja bób kocham pod każdą postacią :-).
Usuńprzepyszne danie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :-).
Usuń