Domowe lody ananasowe
Kupiłam pięknego dojrzałego ananasa - tak się ładnie do mnie uśmiechał ze sklepowej półki. Najpierw kupiłam, a potem zaczęłam się zastanawiać co z niego zrobić... ? Mamy lato, za oknem upał, padło więc na lody. Całe szczęście misa od maszynki do lodów w zamrażarce, można działać i kręcić.
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 5 dużych żółtek
- 90 g cukru
- 250 ml mleka
- 20 ml kremówki
- 350 g świeżego ananasa
Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do kielicha blendera i dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i ananasa mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy je w zamrażarce przez kolejne 3-4 godziny.
Ależ one muszą być boooskie;)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie mogę zaprzeczyć :-).
Usuńależ to pięknie i smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :-).
UsuńAgatko lody wyglądają przepysznie. Mam ogromną ochotę na zakup maszynki do lodów, ale wtedy, obawiam się, że moja rodzinka, ze mną na czele, będzie musiała wymienić garderobę, i dlatego zwlekam ;)))
OdpowiedzUsuńAga, no coś w tym jest ;-), ale z każdej sytuacji jest wyjście: możesz robić sorbety :-).
OdpowiedzUsuń