Pasta z bobu z miętą
Dziś w mojej kuchni letnie i słodkie smaki. W piekarniku rumienią się jagodzianki, w lodówce tężeje sernik na zimno z jagodami, a w zamrażarce chłodzą się lody bazyliowe... Tym czasem jednak zapraszam Was na wytrawną pastę z bobu z miętą. Jest pyszna do grillowanych mięs, do chleba lub na ciepło do makaronu.
Pasta z bobu z miętą
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 szklanki bobu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanej mięta
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Bób gotujemy na parze przez 10 minut. Następnie gdy lekko przestygnie obieramy go i wkładamy do blendera. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę.
świetny pomysł na wykorzystanie bobu!
OdpowiedzUsuńMój najulubieńszy :-).
Usuń