Roladki z grillowanego bakłażana
Roladki z grillowanego bakłażana są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań przygotowanych na grillu. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne, a fajnie urozmaicą nasze menu. Ilość papryczki, którą dodacie do pasty ziołowej jest zależna od tego jak ostrą papryczkę kupicie. Moja była malutka i ostra jak czort.
Roladki z grillowanego bakłażana
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pomidorki koktajlowe
- garstka świeżych liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól morska
Wykonanie:
Bakłażana kroimy na cienkie plastry, ja kroję go na maszynce do chleba. Malujemy go z obydwu stron oliwą z oliwek, solimy i grillujemy ma rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż będzie miękki. Odkładamy na bok.
Czosnek obieramy z łupiny, z papryczki usuwamy nasionka. Ząbek czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z papryczką chili. W miseczce mieszamy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, papryczkę, odrobinę oliwy i przyprawy. Listki bazylii drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół. Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem ziołowym, posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Zwijamy z ciasny rulon i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią.
Dziękuję, uwielbiam bakłażana :-).
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńI według konsumentów, takie też były :).
Usuń