Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą"
W piątek 10 lipca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez firmę Kupiec i Bosch pod hasłem "Chlebem i solą". Poniżej relacja fotograficzna z tego co dobrego upiekliśmy wraz z Tomkiem Morawieckim i innymi uczestnikami warsztatów.
Warsztaty "Chlebem i solą"
W warszawskim Centrum Domowych Inspiracji odbyła się dziesiąta edycja Akademii Smaku Bosch. Tym razem hasłem przewodnim był chleb. Ekspertem i prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk.
Chleb razowy żytni |
W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy:
- chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami
- drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami
- chleb bezglutenowy na zakwasie
- socca, chlebek z mąki z cieciorki
Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem.
Mieliśmy też możliwość przygotować od podstaw własny zakwas lub dokarmić zakwas, który przyniósł Tomek. Każdy z uczestników dostał słoik zakwasu, który można było zabrać do domu. Oprócz tego dostaliśmy aktywny zaczyn, gotowy do wypieku razowego chleba, po uprzednim dodaniu mąki i wody. Tak więc po powrocie do domu do zaczynu dodałam mąkę żytnią i wodę, zagniotłam ciasto i włożyłam foremek, przykryłam folią i odstawiłam na całą noc. Rano chleb był ładnie wyrośnięty, więc powędrował do piekarnika.
Poniżej fotka moich chlebków upieczonych w domu.
W trakcie warsztatów testowaliśmy też sprzęt marki Bosch. Robot MUM niczym mnie nie zaskoczył, bo mam go w domu i spisuje się doskonale :-), natomiast bardzo spodobał mi się piekarnik wielofunkcyjny, a szczególnie podgrzewana szuflada. To bardzo pomocna rzecz, gdy w domu piecze się chleb lub inne wypieki wymagające wyrastania.
Chleb żytni razowy z figami i orzechami |
Chleb bezglutenowy |
Bułeczki orkiszowe |
Chleb bezglutenowy |
Pasta z fasoli |
Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie. Mimo, że chlęb piekę w domu już od kilku lat, to na warsztatach dowiedziałam się dużo nowych i ciekawych rzeczy na ten temat. A przy okazji spotkałam się z innymi blogerami kulinarnymi, którzy na warsztaty zjechali z całej Polski.
A mnie było miło spotkać Cię po raz drugi i cieszę się, że tym razem miałyśmy trochę więcej okazji do porozmawiania niż na warsztatach Frosty :-)
OdpowiedzUsuńMargarytko, jestem tego samego zdania. fajnie nam się gadało i pracowało :-).
Usuń