Bazyliowa zupa krem
Za oknem piękne upalne lato, więc w moim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko:
Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych pomidorów.
Bazyliowa zupa krem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 40 g świeżej bazylii
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1 cebula
- 1000 ml bulionu
- 1 duży pomidor
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Listki bazylii odrywamy od łodyżek, parę odkładamy do dekoracji. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy masło i gdy się rozpuści i smażymy na nim przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy ziemniaki. Smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na minutę przed wyłączeniem zupy dodajemy listki bazylii. Zupę przyprawimy, dodajemy sererk i blendujemy.
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Zupę wylewamy na talerz, dodajemy pomidorki, polewamy odrobina oliwy, posypujemy listkami bazylii.
wow, swietna propozycja. u mnie tez mnostwo bazylii, zrobie zupke :)
OdpowiedzUsuńAniu, u mnie też bazylia oszalała, więc wrzucam ją wszędzie :).
Usuńkonsystencja po prostu obłędna!
OdpowiedzUsuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
To fakt, konsystencja niesamowita, aż widać na fotce :-).
UsuńBardzo fajny przepis,ale w treści znalazło się małe niedopatrzenie.W składnikach podany jest serek śmietankowy który nie jest uwzględniony w trakcie przygotowania zupy-kiedy go dodajemy ?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję a czujność :). Już poprawione.
UsuńPozdrawiam serdecznie :).