Chlebki manakeesh z zaatarem
Dziś zapraszam na arabskie chlebki manakeesh z zaatarem. Podałam je z pastą z bakłażana, mutabal. Muszę przyznać, że to pyszny duet. Zaatar (za'atar) to przyprawa, która pochodzi z krajów arabskich, a w jej skład wchodzi sumak, prażone ziarna sezamu, tymianek, majeranek i oregano. Moje chlebki wyszły nieco bardziej puchate, ale przy temperaturach panujących w domu drożdże po prostu oszalały. Inspiracja tutaj.
Chlebki manakeesh z zaatarem
Czas przygotowania:
Proporcje na 10 chlebków
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej 650
- 2 szklanki wody* ( w oryginalnym przepisie było mniej wody, ale moje ciasto było bardzo twarde, więc musiałam dodać jej więcej)
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki zaataru
- oliwa z oliwek do posmarowania chlebków
Wykonanie:
Do miski wsypujmy mąkę, na środku robimy dołek, wlewamy szklankę wody, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Delikatnie mieszamy, żeby drożdże rozpuściły się w wodzie, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałą wodę i sól. Wyrabiamy przy pomocy miksera przez 6-7 minut. Pod koniec dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawą. Można też najpierw oliwę wymieszać z przyprawą i później pomalować nią placki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chlebki przez około 10 minut.
Uwielbiam za'atar, a te placki wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo smakuje ta przyprawa. Następnym razem wykorzystam ją do przygotowania kurczaka :-).
Usuń