Domowy syrop miętowy
W tym roku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu.
Domowy syrop miętowy
Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin
Składniki:
- 200 g wody
- 120 g cukru
- 2 pęczki mięty
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
W
garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się
rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą
łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce.
U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie
odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z cytryny,
mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w
lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy
go spasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz