Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką
Na krzaczku dojrzały czerwone porzeczki, zerwałam, włożyłam do miseczki... Co by z nich dobrego zrobić ? Na dżem ich za mało... w takim razie będzie ciacho. Drożdżowe, moje ukochane. Z odrobiną dżemu rabarbarowego. Boskie. Puchate, delikatne. Zróbcie koniecznie.
Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- rozpuszczone masło do posmarowania ciasta
Nadzienie:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki dżemu rabarbarowego
- kilkanaście gałązek czerwonych porzeczek
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 30 x 40 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z cynamonem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 18 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Na każdej bułeczce układamy porzeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
cudooo:)
OdpowiedzUsuńAniu, było boskie :-).
UsuńNigdy nie jadłam dżemu rabarbarowego :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie Cię zachęcam do spróbowania, rabarbar jeszcze jest :-).
Usuń