Pomidorowa letnia sałatka
Szybko, zdrowo, kolorowo ! Za to uwielbiam lato. A teraz w sierpniu nadszedł najlepszy czas na pyszne aromatyczne pomidory w różnych kolorach i gatunkach. Oto pomidorowa letnia sałatka, w sam raz na lekki lunch lub kolorową kolację.
Pomidorowa letnia sałatka
Czas przygotowania: 10 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 15 czerwonych pomidorków koktajlowych
- 10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 2 pomidory malinowe
- 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher)
- 50 g mozzarelli
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Wykonanie:
Pomidory myjemy. Malinowe i brązowe kroimy na małe kawałki, koktajlowe na pół lub na ćwiartki, w zależności od tego jak są duże. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, posypujemy porwanymi listkami bazylii, skrapiamy oliwą i octem, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
uwielbiam wszelkiego rodzaju pomidory, to zdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńJa też jestem ich wielbicielką. A jest ich tyle różnych gatunków :-).
Usuń