Curry z kurczakiem


Za oknem zrobiło się nieco chłodniej i ja od razu robię się mięsożerna :-). Dziś więc zapraszam na proste curry z kurczakiem. W domu najchętniej jadamy je z białym ugotowanym na sypko ryżem.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na curry, ale bezmięsne: curry z ziemniakami i fasolkąkeralskie curry warzywne według Jamiego Olivera.

 Curry z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 papryczki chili 
  • 1 łyżeczka starego imbiru
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • olej do smażenia + 1 łyżka do marynaty
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól 

Wykonanie:
Pierś myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pastę curry, olej, papryczkę chili, kurkumę, sól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
 Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż się ładnie przyrumieni. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy do kurczaka cebulę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy marchewkę i dusimy wszystko razem przez 15 minut. Podajemy z ryżem.


Komentarze