Curry z kurczakiem
Za oknem zrobiło się nieco chłodniej i ja od razu robię się mięsożerna :-). Dziś więc zapraszam na proste curry z kurczakiem. W domu najchętniej jadamy je z białym ugotowanym na sypko ryżem.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na curry, ale bezmięsne: curry z ziemniakami i fasolką i keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera.
Curry z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka starego imbiru
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- olej do smażenia + 1 łyżka do marynaty
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
Wykonanie:
Pierś myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy pastę curry, olej, papryczkę chili, kurkumę, sól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż się ładnie przyrumieni. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy do kurczaka cebulę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy marchewkę i dusimy wszystko razem przez 15 minut. Podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz