Domowa przyprawa grzybowa
Jeśli lubicie grzyby, to koniecznie musicie zrobić tę pyszną przyprawę. Pachnie bosko ! Teraz akurat sezon na grzyby mamy w pełni. Wybierzmy się do lasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu, do krupniku, do duszonych mięs, wszędzie tam, gdzie się przyda odrobina grzybowego aromatu.
Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe przyprawy:
- Domowa warzywna pasta bulionowa Domowa vegeta
- Przyprawa do dań z kapustą
- Ziołowa sól
- Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa
- Toskańska przyprawa ziołowa
Domowa przyprawa grzybowa
Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minutProporcje na ok 1 szklanki przyprawy
Składniki:
- 2 kapelusze kani
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 3 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Suche grzyby przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i mielimy bardzo drobno.
Przyprawę przesypujemy do czystego suchego słoiczka i dokładnie zakręcamy.
Komentarze
Prześlij komentarz