Grillowany ser halloumi z warzywami
Za oknami na dobre zagościła jesień, poranki i wieczory chłodne, liście zmieniają kolory na złote i brązowe, myślę więc, że pora choć na chwilkę wrócić wspomnieniami do ciepłego lata. Dlatego dziś zapraszam na pyszny grillowany ser halloumi z warzywami.
Grillowany ser halloumi z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
- 500 g sera halloumi
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 6 połówek suszonych pomidorów
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
- listki rukoli
- listki sałaty lodowej
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek EV
- sok z cytryny
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w grubsze piórka, czosnek obieramy i drobno siekamy. Oliwki kroimy na pół, suszone pomidory na paski, a świeże pomidory w dużą kostkę.
W misce mieszamy 3 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną cebulę, mieszamy i odstawiamy na parę minut.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę delikatnie odsączoną z marynaty i chwilę podsmażamy, dodajemy oliwki, czosnek i suszone pomidory, smażymy na średnim ogniu, aż cebula się lekko zeszkli, a wtedy dodajemy świeże pomidory i resztę marynaty. Smażymy 60 sekund, przykrywamy patelnię i odstawiamy.
Ser kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej ser z obydwu stron, aż będzie ładnie przyrumieniony.
Sałatę kroimy w paski i wraz z rukolą układamy na talerzu. Ser przekładamy na talerz, na wierzchu układamy smażone warzywa i od razu podajemy, ponieważ ser szybko twardnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz