Scones z dynią
Dziś zapraszam na brytyjską specjalność czyli scones. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Tym razem są w wersji jesiennej, czyli z dynią. Ich sekret to zimne masło, trochę niedbałe połączenie składników i wysoka temperatura pieczenia. Upiekliśmy je wraz z innymi blogerami w naszej wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie.
Inspiracja Domowe Wypieki.
Scones z dynią
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 20 ciastek
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 3 łyżeczki proszku o pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g zimnego masła
- 250 g pure z pieczonej dyni
- 2 jajka
- 20 ml mleka
Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę, dodajemy do niego mąkę przesianą z proszkiem, szybko siekamy nożem i łączymy z mąką.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki,
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat, rozpłaszczamy ręką i z góry również posypujemy mąką. Wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, okrągłą foremką o średnicy 4 cm wykrawamy ciastka i układamy je na blaszce.
Pieczemy około 15 minut.
Ale piękne ci wyszły:)Dziękuję za spotkanie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za wspólny czas przy piekarniku :-).
UsuńCudowne zdjęcia :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i za wspólny czas przy piekarniku :-).
UsuńPiekne zdjecia.Dzieki za wspolne pieczenie.
OdpowiedzUsuńI ja również dziękuję, do następnego :-).
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie! Do następnego:)
OdpowiedzUsuńDo następnego pysznego spotkania :-).
UsuńPiękny kolor i ładnie Ci się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciacha z dynią za ich kolor. Do następnego :-).
UsuńPiękne Ci wyszły Agatko, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenia.
OdpowiedzUsuńDzięki Dorotko, do następnego :-).
UsuńBułeczki super, nie wiedziałam że są takie dobre :-) Dzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńTak, to też był mój pierwszy raz z bułeczkami na proszku i bardzo mi smakowały :).
UsuńDzięki za wspólny czas.
Świetnie Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne weekendowe pieczenie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję, do następnego :-).
Usuń