Domowa dyniowa granola (musli)
Uwielbiam domowe musli, czyli pyszne płatki śniadaniowe, bo możemy je skomponować według własnego gustu i dodawać sezonowe produkty.
Dziś do mojej kolekcji granol dołącza kolejna, tym razem będzie to dyniowa granola przygotowana na bazie pure z upieczonej dyni. Nadała ona płatkom pięknego pomarańczowo-złocistego koloru.
Na blogu znajdziecie także
granolę pięć zbóżgranolę kokosową
pomarańczowe musli z żurawiną
domowe musli z bakaliami
granolę kokosowo-rabarbarową
Domowa dyniowa granola (musli)
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 200 g płatków jęczmiennych
- 200 g płatków żytnich
- 50 g otrębów pszennych
- 50 g ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki pure z pieczonej dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 1 łyżka domowej esencji waniliowej
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g płatków migdałowych
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Następnie płynne składniki przekładamy do miski z płatkami i wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie granolę, równomiernie ją rozprowadzając. Granolę pieczemy około 60 minut, raz na jakiś czas ją mieszając, aby się równomiernie podpiekła. Gdy musli będzie gotowe dodajemy do niego żurawinę i migdały, mieszamy i przekładamy do suchego pojemnika, szczelnie zamykamy.
uwielbiam taką granolę domową, a już szczególnie w jesiennym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, a dzięki dyni nabrała pięknego koloru :-).
UsuńMmm, muszę taką zrobić, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńGin, zrób koniecznie, jest pyszna :-).
UsuńPomału odkrywam Twoje cudowne przepisy...ten też mnie zachwyca:)
OdpowiedzUsuńZakochana jestem w Twoich zdjęciach...
Papa, idę sprawdzić co mi tam w spiżarni gra....
Pozdrawiam ciepło.
Cedra
Cydra, lejesz miód na moje serce <3.Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa.
Usuń