Domowa vegeta
Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko !
Serdecznie
Was zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać
tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta
to same zapychacze i chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety, a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną.
Domowa vegeta
Składniki:
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 pory
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 2 gałązki selera
- 2 gałązki lubczyku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soli morskiej
Wykonanie:
Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, pory w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Zioła i
warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych
tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie.
Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.
Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin.
Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.
Przyprawę przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.
Przyprawę przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.
Komentarze
Prześlij komentarz