Domowa vegeta


Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej  sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko !
Serdecznie Was zachęcam, jak spróbujecie, na pewno nie będziecie chcieli już używać tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze i chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety, a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną.

przyprawa-do-zupy

przyprawa-do-zupy
Domowa vegeta
Składniki:
  • 5  marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 pory
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 2 gałązki selera 
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soli morskiej
przyprawa-do-zupy

Wykonanie:
Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, pory w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. 
Zioła i warzywa suszymy w suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry najszybciej suszą się warzywa na samym dole.
Jeśli nie posiadamy suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin.
Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji. 
Przyprawę przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.

przyprawa, do zupy,

przyprawa, do zupy,

Komentarze