Domowe masło orzechowe


Dosyć długo nie mogłam się przekonać do masła orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam, to teraz nie mogę się już powstrzymać, żeby nie włożyć od czasu do czasu palca do słoika :-). Ostatnio na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem przygotowywaliśmy właśnie takie domowe masło. Bardzo mi smakowało, więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy nim żadna. Masło można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je z gruszkami i drożdżowe bułeczki z truskawkami.


Domowe masło orzechowe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Wykonanie:
Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż będą lekko złociste. uważamy, żeby ich nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wrzucamy do blendera, dodajemy cukier i dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy masło i dokładnie miksujemy. 

Komentarze

Prześlij komentarz