Drożdżowy chleb owsiany
Ne ma to jak domowy, chrupiący i świeży chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty.
Drożdżowy chleb owsiany
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cm
Składniki:
- 140 g płatków owsianych
- 470 g gorącej wody
- 160 ml letniego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 500 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki płatków owsianych do posypania
- 2 łyżki siemienia lnianego do posypania
- tłuszcz do smarowania foremek
- otręby do posypania
Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia.
W
misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do
nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2
łyżeczki cukru.
Gdy
drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią
owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15
minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy
na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką
lub rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Keksówki powinny wypełnić się ciastem, aż do samego rantu.
Piekarnik
nagrzewamy do 200 stopni, chlebki delikatnie malujemy wodą i posypujemy
płatkami i siemieniem. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po
upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Zrobię!
OdpowiedzUsuńSłuszny wybór :).
Usuń