Jesienne ciasto ze śliwkami i figami


Oto kolejny jesienny element  w mojej kuchni i w moim menu, czyli ciasto ze śliwkami i figami. Upiekłam je na bazie prostego przepisu na ciasto ucierane. Pamiętajmy zawsze, że przy przygotowaniu ucieranego ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby nam się nie zważyło. Ważne też jest aby dobrze utrzeć masło  z cukrem, ja wykorzystuję do tego mikser o dobrej mocy.
Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z gruszkami i masłem orzechowym, łatwe ciasto agrestowe, puchate ciasto z owocami.



Jesienne ciasto ze śliwkami i figami
Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 230 g masła
  • 230 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 świeże figi
  • 500 g śliwek
  • cukier puder


Wykonanie:
Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową
W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy przesianą wraz przyprawami i proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy, aż do połączenia składników.
Figi kroimy na plasterki, śliwki kroimy na pół i drylujemy 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Na cieście układamy plasterki figi i połówki śliwek. Ciasto pieczemy około 50 minut. Będzie gotowe, gdy włożony do niego drewniany patyczek będzie suchy.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

Prześlij komentarz