Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym
W ubiegłą sobotę odwiedziłam na warszawskiej Białołęce jeden ze sklepów sieci Delikatesy Rybne - Gadus Czekał tam na mnie piękny karmazyn, bardzo elegancko odfiletowywany. Muszę przyznać, że dawno nie byłam w miejscu, w którym znajdowałaby się tak ogromna ilość ryb i przetworów rybnych. A wszystko bardzo apetycznie wyglądające.
Zapraszam na dzisiejszy wpis z pyszną rybą w roli głównej.
Delikatesy Rybne Gadus to sieć sklepów z produktami świeżymi, mrożonymi i garmażem. Misją firmy jest odkrywanie nowych smaków ryb i owoców morza. Firma jest jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów. W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1000 kg filetów karmazyna
- 2 cebule
- 2 pory
- 1 duża marchewka
- 1/2 szklanki białego wina
- 400 g gęstej śmietany 18%
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- masło i olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody.
Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i
pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony
przez około minutę.Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz