Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
Zapraszam na pyszne jesienne danie obiadowe, czyli schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym. Roladki możemy podać z ryżem lub z którąś z kasz. To idealna propozycja na danie na rodzinny niedzielny obiad, zamiast naszego klasycznego schabowego.
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 4 grube plastry schabu wieprzowego
- 1 czerwona cebula
- 4 plastry pieczonej dyni
- 1/2 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- wykałaczki
- 1000 kg śliwek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 1/2 mielonych goździków
- 2 łyżki cukru
- masło do smażenia
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól morska
Wykonanie:
Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i posypujemy przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem.
Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy plaster dyni i ósemkę cebuli. Mięso dosyć ciasno rolujemy i spinamy wykałaczką.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień, mięso podlewamy bulionem,przykrywamy i dusimy przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Śliwki drylujemy, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śliwki i cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut.
Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki.
Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem.
Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy plaster dyni i ósemkę cebuli. Mięso dosyć ciasno rolujemy i spinamy wykałaczką.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień, mięso podlewamy bulionem,przykrywamy i dusimy przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Śliwki drylujemy, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śliwki i cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut.
Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz