Domowa szynka z szynkowara
Dziś na blogu domowa szynka z szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową wędlinę. Wędlinę bez całej listy konserwantów czy innych zbędnych zapychaczy.
Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować polędwicę z szynkowara.
Natomiast jeśli nie posiadacie szynkowara, mięso można też parzyć w garnku z wodą, tak ja na przykład w przepisie na domowy baleron. Tylko szynkę parzymy przez 90 minut, w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni.
Domowa szynka z szynkowara
Czas przygotowania: 3 doby
Składniki:
- 1500 g szynki wieprzowej
- 1500 ml wody
- 4,5 łyżki peklosoli
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem listków laurowych, ziela i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 48 - 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem listków laurowych, ziela i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 48 - 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy, a następnie do plastikowego woreczka, który umieścimy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby woda sięgała minimum do 3/4 wysokości szynkowara.
Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki. Ja z reguły chowam szynkę na cała noc.
A czy pektosól nie zawiera przypadkiem fosforanów?
OdpowiedzUsuńPeklosól składa się z soli (NaCl) i poniżej 0,5-0,6% azotynu sodu (NaNO2).
UsuńCzy mozna uzyc rekaw, bo nie mam woreczka ?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Trzeba tylko dokładnie go zawiązać :-).
UsuńCzy mozna uzyc rekaw, bo nie mam woreczka ?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście może być rękaw :).
UsuńNo, Kochana! Właśnie wstawiłam do peklowania :) Wiem... cierpliwości... ale nie mogę się doczekać, kiedy już będzie gotowe!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCzy musi być pektosól?
OdpowiedzUsuńNie, niekoniecznie. Bez peklosoli szynka nie będzie różowa, tylko szarawa. Natomiast w smaku się nie zmieni.
Usuńno chyba jest różnica w smaku gdy zastosujemy sól lub nie? peklosól chyba trzeba zastąpić zwykłą solą...?
UsuńOczywiście, że peklosól trzeba zastąpić zwykłą solą. Bez soli nie ma możliwości przygotowania dobrej wędliny.
Usuńa dlaczego nikt nie pyta kiedy dodać listki laurowe występujące w składzie i nie ujęte w przepisie???
OdpowiedzUsuńGaweł, bardzo dziękuję za czujność :). Już poprawione i listki znalazły swoje miejsce :).
UsuńCzy niezbędna jest siatka do wędlin? Wydaje mi się, że szynka jest w całości, a więc nie powinna się rozpaść?
OdpowiedzUsuńCzy nastrzykiwanie synki peklosolą nie przyśpieszy procesu peklowania?
Nie, siatka nie jest niezbędna. Jeśli jest zwarty kawałek nie będzie potrzebna.
UsuńNastrzykiwanie przyśpieszy peklowanie, jest wskazane przy większych kawałkach mięsa. Dzięki temu też mięso będzie miało jednolity różowy kawałek.
Pszed włożeniem szynki do woreczka posyp ją żelatyna będzie fajna galaretka
OdpowiedzUsuńW innych przepisach dodawałam żelatynę, ale najpierw ją rozpuszczałam. Ty jej nie rozpuszczasz tylko nią posypujesz jak przyprawą, dobrze zrozumiałam ? Ile jej dajesz mniej więcej ?
UsuńNa.1.5 kg 3szczypty żelatyny ona się sama rozpuścić podczas parzenia w sokach z mięsa
UsuńDzięki, przetestuję :).
Usuń80 stopni temp wody, w ktorej jest szynkowar?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest :).
UsuńA ile gram peklosoli? Wszak łyżka łyżce nierówna...
OdpowiedzUsuńJedna łyżka to 15 g. peklosoli.
Usuńsłyszałem że warto po parzeniu uwolnić sprężynę wtedy mięsko wchłonie galaretkę i nie będzie takie suche
OdpowiedzUsuńPatent wydaje się ciekawy, wypróbuję go przy okazji, dziękuję.
UsuńTu tata-debiutant. Czy można lub trzeba gotować dłużej niż 1,5 godziny? Po 45 minutach parzenia już w temperaturze 80 st, mięso miało dopiero temperaturę 50 st. Czy to nie za mało i nie za krótko aby się dobrze sparzyło?
OdpowiedzUsuńWitaj tato :). Ja do tej pory przy szynce o wadze do 1500 g parzę ją 1,5 godziny, nie dłużej. Zawsze wychodzi idealna.
UsuńPytanie jak dużą masz szynkę ? jeśli jest większa, to można nieco wydłużyć czas jej parzenia.
Nie oglądaj się na zegar po wbiciu termometru musi być 75-80stopni
OdpowiedzUsuńJa za każdym razem kiedy parzę mięso to czekam aż temperatura mięsa wewnątrz szynkowaru osiągnie 72stopnie czasem to dłużej niż 1,5- 2 godz. Chodzi o "bezpieczne mięso" wyzbyte bakterii
OdpowiedzUsuńJeśli nie peklosól to ile dać zwykłej soli?
OdpowiedzUsuńDokładnie tyle samo.
UsuńJakiej średnicy ma Pani szynkowar ?
OdpowiedzUsuń12 cm.
UsuńDzień dobry. Termometru używamy do mierzenia wody w garnku, czy wbijamy w mięso w szynkowarze?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, ja używam termometru to mierzenia wody w garnku, w którym znajduje się szynkowar.
UsuńLepiej jest mierzyć w mięsie.
UsuńOczywiście, że tak, ale niestety nie w każdym szynkowarze jest taka możliwość.
UsuńJeżeli mam 1 kg mięsa to jak długo powinnam parzyć?
OdpowiedzUsuńOkoło 60 minut.
UsuńDziękuję i pozdrawiam
UsuńSmacznego! Pozdrowionka :).
UsuńNa koniec chowam szynke w szynkowarze do lodowki i po calej nocy wyjmuje dopiero z szynkowaru? Nie otwieram go do tego momentu?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Szynkowar można otworzyć, ja chowam zamknięty, ale nie ma to większego znaczenia.
Usuńmam pytanie - wkładamy do szynkowaru i dociskamy sprężyna? czy bez sprężyny?
OdpowiedzUsuńOczywiście dociskamy sprężyną i zamykamy. Inaczej mięso się nie zaparzy.
UsuńSzynka wyszła sucha i niesmaczna. Szkoda, bo przepis wygląda super. Może następnym razem wyjdzie.
OdpowiedzUsuńBardzo ważne jest kupowanie mięsa z zaufanego źródła. Trzymam kciuki za kolejny raz.
UsuńSzynka jest rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńTo prawda, nasza ulubiona :)
UsuńCzy peklowanie 2,5 dnia wystarczy przy użyciu szynki w całości czy to nie za krótko?
OdpowiedzUsuńTak, w zupełności wystarczy.
Usuń