Kokosowe ciasto z jabłkami
Pyszne, aromatyczne kokosowe ciasto z jabłkami to moja propozycja na dzisiejszy niedzielny wpis. Jest to przepis na klasyczne ucierane ciasto, tym razem wzbogacone o smaki i aromaty kokosowe, czyli mleko i wiórki, A do tego nasze pyszne polskie jabłka. Połączenie idealne.
Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm
Składniki:
- 100 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 4 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok cytryny dodajemy do 1/2 szklanki wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki jabłek. Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony.
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Wsypujemy wiórki. Następnie dodajemy do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy.
Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Lukrem polewamy ciasto, a potem posypujemy je wiórkami.
Inspiracja tutaj.
Bardzo, bardzo lubię i często robię podobne ciasto :) W ogóle jestem maniaczką wiórek kokosowych ;))) Nigdy nie dodawałam mleka kokosowego, to bardzo ciekawy pomysł :) Ja zawsze poza wiórkami dodaję syrop kokosowy do ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie Agatko : *
Aga, a ja uwielbiam mleko kokosowe :-). Syropku kokosowego nie próbowałam, muszę kupić.
UsuńGeneralnie, to ciasto z kokosem jest boskie :).
rewelacja! u mnie dziś przy niedzieli czekoladowe ciacho z buraka :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, musi być boskie :). Rozumiem, że przepis na blogu ?
Usuńbardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńI smaczny :-).
UsuńJuż go widziałam na FB:-) Wow!!!
OdpowiedzUsuńMarzenko, jest boskie :-).
Usuń