Krokiety z mięsem
Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z → czerwonym barszczem na zakwasie lub → barszczem wigilijnym na zakwasie.
Robię je naprzemiennie z → krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy osobno, koniecznie zalejmy mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w mięsie, a nie przejdzie do wywaru.
Na blogu znajdziesz także przepis na → krokiety z kapusta i grzybami.
Krokiety z mięsem
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na 8 krokietów
Składniki:
- 1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe)
- 2 jajka
- 3 łyżki wazowe rosołu
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól morska
- 8 naleśników
- bułka tarta do panierowania
- jajko do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa. Rosół odcedzamy, mięso i warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę.
Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy naleśnik w rulonik.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.
kurcze, cale wieki nie jadlam krokietow .. ech...
OdpowiedzUsuńAniu, zrób koniecznie, koniecznie :).
Usuń