Labraks pieczony w folii
Dawno na blogu nie było przepisu na rybę. Dziś nadrabiam zaległości i zapraszam Was na pyszną rybę, oto labraks pieczony w folii. Labraks, czyli okoń morski. Okoń ma soczyste i delikatne mięso, które jest lekko słodkawe. Przygotowałam go według przepisu zamieszczonego w najnowszej książce kulinarnej Kuchni Lidla pod tytułem "Ryby są super".
Labraks pieczony w folii
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 2 wypatroszone labraksy
- 1 łyżeczka masła
- posiekana natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
- 5 plasterków cytryny
- folia aluminiowa
Wykonanie:
Ryby płuczemy pod zimną wodą, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wnętrze ryby delikatnie solimy. Do środka wkładamy po pół łyżeczki masła, posiekaną natkę pietruszki i przekrojone na pół plasterki cytryny. Następnie labraksa solimy i pieprzymy po stronie zewnętrznej. Rybę owijamy folią aluminiową i układamy na rozgrzanym elektrycznym grillu lub patelni grillowej. Pieczemy przez 10 minut z każdej strony.
Rybę delikatnie rozwijamy z folii, podajemy skropioną sokiem z cytryny.
wyglada fantastycznie
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo smaczne mięso, takie "gęste" :-).
Usuń