Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego
Jak patrzę na dynie i na bataty, to aż mi się oko cieszy. Uwielbiam ich kolor. I muszę przyznać, że po ugotowaniu wyglądają równie pięknie. Dziś na blogu bardzo prosta zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego.
Przepis na pieczoną dynie i bataty znajdziecie również tu i tu. Na blogu są również inne przepisy na zupę z dynią w roli głównej: zupa dyniowa z marchewką, zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, zupa-krem z pieczonej dyni.
Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 400 g pieczonych batatów
- 500 g pieczonej dyni
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 kopiasta łyżeczka kuminu
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Dynię i batata kroimy plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i kuminem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko, bulion i pokrojony ząbek czosnku i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy solą i kuminem.
ależ wspaniała konsystencja!
OdpowiedzUsuńUwielbia gęste zupy :).
Usuń