Domowe rolmopsy z papryką
Jak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-).
Domowe rolmopsy z papryką
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowaniaSkładniki:
- 6 filetów śledziowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- pieprz czarny
- wykałaczki
- 2/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki.
Na filecie układamy cebulę, paseczki papryki, pieprzymy i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.
ja sie zachwycilam zarowno zdjeciem jak i propozycja sledzi . bardzo chetnie wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) i zachęcam.
Usuń