Rolmopsy z ogórkiem
Jak
pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie
grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację
na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:
- Marynowane śledzie II
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w buraczkowej pierzynce
- Śledzie w pomarańczach i szafranie
Rolmopsy z ogórkiem
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
- 5 filetów śledziowych
- 5 małych konserwowych ogórków
- 1 cebula
- musztarda dijon
- czarny pieprz
- wykałaczki
- 2/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
W
garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do
zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół.
Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogóreczku i ciasno zwijamy w
rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną
zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.
Komentarze
Prześlij komentarz