Rolmopsy z ogórkiem


Jak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem. 

Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:





Rolmopsy z ogórkiem 

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
  • 5 małych konserwowych ogórków
  • 1 cebula
  • musztarda dijon
  • czarny pieprz 
  • wykałaczki
Zalewa
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 

 

Wykonanie:

W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół.
Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogóreczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały.


Komentarze