Śledź pod buraczkiem
Dziś zapraszam na jedno z moich klasycznych dań na Wigilię, czyli przed Wami śledź pod buraczkiem. Możemy go zrobić tradycyjnie, czyli w dużej misce, ale możemy go też przygotować bardziej elegancko, czyli podać każdemu gościowi jego porcję.
Śledź pod buraczkiem
Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia)
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 1 upieczony burak
- 2 filety śledziowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- sól morska
- czarny pieprz
- posiekany koperek
- sok z cytryny
Wykonanie:
Filety śledziowe, jeśli jest taka potrzeba moczymy prze 2-3 godziny w mleku, odsączamy i wycieramy ręcznikiem kuchennym. Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy.
Majonez, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku.
Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy cebulę. Cebulę polewamy łyżko sosu śmietanowego. Buraka i ugotowane jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Na cebuli układamy starte jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego buraka i też polewamy sosem. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Pięknie wygląda ten śledź :)
OdpowiedzUsuńAlu, dziękuję bardzo za miłe słowa :).
Usuń