Śledź wiejski
Jak już pisałam wcześniej, grudzień to dla mnie czas śledzia. Dziś do kolekcji śledzi na moim blogu dołączą śledź wiejski. Śledź jest marynowany w octowo-olejowej marynacie z dodatkiem przypraw i cebuli.
Śledź wiejski
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:
- 5 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 łyżeczki cukru
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kilka minut, aż woda delikatnie zmieni kolor.
Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Dodajemy ją do zalewy i gotujemy przez 2 minuty, cebula powinna być al dente. Następnie dodajemy cukier, ocet i oliwę. Wszystko razem gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Filety kroimy w dzwonka i wkładamy je do zimnej zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz