Śledź wiejski


Jak już pisałam wcześniej, grudzień to dla mnie czas śledzia. Dziś do kolekcji śledzi na moim blogu dołączą śledź wiejski. Śledź jest marynowany w octowo-olejowej marynacie z dodatkiem przypraw i cebuli.




Śledź wiejski
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu


Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kilka minut, aż woda delikatnie zmieni kolor.
Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Dodajemy ją do zalewy i gotujemy przez 2 minuty, cebula powinna być al dente. Następnie dodajemy cukier, ocet i oliwę. Wszystko razem gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Filety kroimy  w dzwonka i wkładamy je do zimnej zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Komentarze