Adwokat, domowy ajerkoniak
Do listy alkoholowych likierów na blogu dołącza dziś kolejny, chyba najbardziej popularny ze wszystkich, czyli adwokat, domowy ajerkoniak. Jest żółciutki, zrobiony z pysznych wiejskich jajek, gęsty i ma kopa. Koniecznie musi być przygotowany na spirytusie.
Na blogu znajdziecie również domowy likier baileys ,domowy likier kukukła i domowy likier krówkę.
Adwokat, domowy likier jajeczny
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 6 żółtek
- 250 g cukru
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 laska wanilii
- 250 ml spirytusu
Wykonanie
Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilię otwieramy, wyskrobujemy ziarenka i wraz laską dodajemy do mleka. Mleko doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Żółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę, najlepiej jest to zrobić na parze, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych jajek wlewamy pomalutku zimne mleko, mieszamy. Na koniec bardzo cieniutkim strumyczkiem dodajemy spirytus, cały czas mieszając. To bardzo ważne, ponieważ jeśli wlejemy spirytus zbyt szybko, ajerkoniak może się ściąć.
Gotowy adwokat przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki na całą noc, aby zgęstniał.
A ile czasu taki trunek może stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńMoże stać bardzo długo, spirytus doskonale go konserwuje :-).
UsuńTo zależy, w czyjej, w mojej nie za długo :-)
Usuń:D :D
UsuńWitam a jak nie mogę zrobić tego na parze bo mam za daleko wtyczkę to jak mam zrobić żeby ten cukier się rozpuścił
UsuńW takim razie trzeba ucierać/miksować, aż cukier się rozpuści bez gotowania na parze.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNo właśnie...bo ja znalazłem w piwnicy trzy letni chyba, własnej roboty i nie wiem po czym poznać, czy jeszcze się nadaje.
OdpowiedzUsuńAlkohol jest doskonałym konserwantem, więc bym dokładnie zamieszała i spróbowała czy dobrze smakuje.
UsuńDziwny kolor tego ajerkoniaku...
OdpowiedzUsuńCzasami monitor przekłamuje kolor
Usuń