Bułeczki cynamonowe
Po pierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe.
Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko.
Po trzecie uwielbiam cynamon.
A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie !
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki na 20 bułeczek
Ciasto:
- 250 ml letniego mleka
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 20 g świeżych pokruszonych drożdży
- 90 g topionego masła
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g topionego masła
- 80 g brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i przyprawy i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 2 centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Jajko ubijamy z odrobiną wody i malujemy nim ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty kolor.
Idealne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :-).
Usuń