Domowy likier kukułka
Dziś zapraszam na kolejną alkoholową propozycję, w końcu mamy Karnawał, więc możemy sobie nieco zaszaleć. Domowy likier kukułka to nic innego jak na pyszny napój alkoholowy przygotowany na bazie cukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy.
Domowy likier kukułka
Czas przygotowania: 60 minut + siedem dni
Składniki:
- 200 ml mleka
- 200 g cukierków kukułek
- 150 ml spirytusu
Wykonanie:
Cukierki wysupłujemy z papierków, oczywiście starając się nie podjadać przy okazji, wrzucamy do garnuszka o grubym dnie. Wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier.
Komentarze
Prześlij komentarz