Krówka, likier domowy
Dziś kolejny pyszny domowy likier do kolekcji, czyli tak zwana krówka. Oczywiście ilość dodanego alkoholu jest uzależniona od Waszych preferencji, jeśli lubicie lżejsze napoje, zamiast spirytusu możecie dodać po prostu wódkę.
Krówka, likier domowy |
Krówka, likier domowy
Czas wykonania: 10 minut + 7 dni
Składniki:
- 200 g masy krówkowej z puszki
- 100 ml spirytusu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Wykonanie
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.
Masę krówkową mieszamy z mlekiem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie jednolita cienki strumyczkiem wlewamy spirytus, cały czas mieszając.
Likier przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz