Sałatka z kurczakiem curry, granatem i olejem rzepakowym
Niedługo koniec Karnawału, a tuż za nim dużymi krokami zbliżają się Walentynki. Pora się na nie przygotować. Zapraszam więc Was dziś na lekką i bardzo kolorową sałatkę, idealną na romantyczną kolacje we dwoje. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne.
Sałatka z kurczakiem curry, granatem i olejem rzepakowym
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- przyprawa curry
- liście sałaty lodowej
- liście rukoli
- 1 pomarańcza
- ziarenka z połowy granata
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, dokładnie wcieramy w nie curry. Odstawiamy na 15 minut.
Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy białe albedo, kroimy na pól, a następnie na półplasterki.
Pierś smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, a następnie kroimy ją w paseczki.
Na talerzu układamy pokroje listki sałaty lodowej, na niej układamy listki rukoli, pokrojoną pierś, kawałki pomarańczy i ziarenka granatu.
W szklance mieszamy 3 łyżki oleju, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz