Sól cytrynowa
Zmajstrowałam sobie taką pyszną i aromatyczną przyprawę, czyli sól cytrynową. Zrobiłam ją na bazie grubej soli morskiej i w takiej postaci używam jej do gotowania potraw. Natomiast, żeby móc ją używać do przyprawiania już gotowych dań, sól przesypałam do słoiczka z młynkiem i gotowe.
Sól cytrynowa
Czas przygotowania: 10 minut + suszenie
Składniki:
- 3/4 szklanki grubej soli morskiej
- 1 cytryna
- 1 łyżka rozmarynu
Wykonanie:
Cytrynę najpierw dokładnie myjemy, a potem parzymy wrzątkiem i wycieramy do sucha. Skórkę ścieramy na drobniutkiej tarce. Rozmaryn siekamy i wraz ze skórką dodajemy do soli, mieszamy. Sól wysypujemy na papier, równomiernie rozkładamy i suszymy na blacie kuchennym przez 36 - 48 godzin,w zależności od tego jaka panuje wokół temperatura. Sól można też wysuszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach.
Gotową przyprawę wsypujemy do suchego i czystego słoiczka.
dobre :) fajne i pomyslowe
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj upiekłam kurczaka z dodatkiem tej soli, pyszny wyszedł :-).
Usuń