Wędzona sól
Przy okazji wędzenia domowych wędlin (kiełbasa myśliwska, wędzona domowa pasztetowa, podsuszana kiełbasa żywiecka, polędwica wędzona, kiełbasa chłopska) postanowiłam uwędzić także sól. Taka sól dodaje fajnego aromatu do przeróżnych potraw. Wprawdzie można ją kupić w sklepach z przyprawami, ale obawiam się, że aromat do nich dodany jest raczej sztuczny. A moja sól jak najbardziej została uwędzona prawdziwym dymem. Cudnie pachnie !
Wędzona sól
Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki:
- 500 g gruboziarnistej soli morskiej
- 2 kawałki gazy
Wykonanie:
Sól dzielimy na dwie porcje i wysypujemy na podwójnie złożoną gazę. Materiał związujemy na górze sznurkiem, robiąc pętelkę do powieszenia. Sakiewki z solą wieszamy w wędzarni i wędzimy przez cztery godziny w temperaturze 50-55 stopni.
Och, jak ci zazdroszczę wędzarni...
OdpowiedzUsuńTo bardzo fajny wynalazek :-)
Usuń