Ziołowy schab z pończochy
Dziś na blogu kolejna odsłona tego co lubię najbardziej, czyli przepisy z cyklu domowe wędliny. Tym razem będzie to ziołowy schab z pończochy, lekko pikantny, ponieważ dodałam do niego ostrą wędzoną paprykę. Jeśli nie posiadacie wędzonej, możecie dodać też zwykłą.
Pod tym linkiem znajdziesz klasyczną wersję tego schabu → schab z pończochy
Ziołowy schab z pończochy
Czas przygotowania: 10 dni
Składniki:
- 1000 g schabu wieprzowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- 1/2 łyżka peklosli
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej wędzonej ostrej
- 1 łyżka tymianku
Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.
Gdy minie 36 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do siatki a potem do pończochy. Wieszamy w przewiewnym miejscu i w temperaturze maks. 20 stopni C. na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.
fajny :)
OdpowiedzUsuńA jakie proste do zrobienia :-).
Usuń:)
UsuńRobiłam już schab z pończochy, zawsze się udawał. Ten różni się tylko zestawem przypraw? I dlaczego w jednym z przepisów chowamy w lodówce po 48h a w drugim po 36h?
OdpowiedzUsuńJest kilka sposobów na dojrzewający schab, różnią się one właśnie czasem marynowania i suszenia, a także przyprawami :).
UsuńNo to następnym razem wypróbuję ten, bo wygląda równie apetycznie! Póki co schab z pończochy już w lodówce na etapie ziół! Tradycyjnie, jak co roku na Wielkanoc przyrządzany z Twojego przepisu!
Usuń