Ziołowy schab z pończochy


Dziś na blogu kolejna odsłona tego co lubię najbardziej, czyli przepisy z cyklu domowe wędliny. Tym razem będzie to ziołowy schab z pończochy, lekko pikantny, ponieważ dodałam do niego ostrą wędzoną paprykę. Jeśli nie posiadacie wędzonej, możecie dodać też zwykłą.

Pod tym linkiem znajdziesz klasyczną wersję tego schabu → schab z pończochy 





Ziołowy schab z pończochy 
Czas przygotowania: 10 dni
Składniki:
  • 1000 g schabu wieprzowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 1/2 łyżka peklosli
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka czerwonej wędzonej ostrej
  • 1 łyżka tymianku



Wykonanie:
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z  mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z  mięsa płyn, który się pojawił.
Gdy minie 36 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny. 
Po tym czasie mięso  wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do siatki a potem do pończochy. Wieszamy w przewiewnym miejscu i w temperaturze maks. 20 stopni C. na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.
 

Komentarze

  1. Robiłam już schab z pończochy, zawsze się udawał. Ten różni się tylko zestawem przypraw? I dlaczego w jednym z przepisów chowamy w lodówce po 48h a w drugim po 36h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kilka sposobów na dojrzewający schab, różnią się one właśnie czasem marynowania i suszenia, a także przyprawami :).

      Usuń
    2. No to następnym razem wypróbuję ten, bo wygląda równie apetycznie! Póki co schab z pończochy już w lodówce na etapie ziół! Tradycyjnie, jak co roku na Wielkanoc przyrządzany z Twojego przepisu!

      Usuń

Prześlij komentarz